Sülfatsız Şampuana Mı Geçmelisiniz?

Sülfatsız Şampuana Mı Geçmelisiniz?

Son dönemde saç bakımı ile ilgili aldığım en popüler soru bu! Ve bu sorunun cevabını evet ya da hayır olarak veremem. Sadece size sülfat nedir, saçta ne gibi problemlere neden olur biraz onları anlatabilirim. Sonrasında karar size kalmış.  

Öncelikle sülfat tüm köpüren, temizleyici kozmetik ürünlerinde bulunan ve köpükten sorumlu olan kimyasal maddedir. Şampuanınızda da bulunur, diş macununuzda da, duş jelinizde de… Temizleme yöntemi de köpüklerle dipten yağ ve kiri yüzeye çıkarıp, arındırmanızı sağlamaktır. Sülfatın üç farklı çeşidi kozmetik ürünlerde kullanılmaktadır. Bunlar Sodium Laureth Sülfat, Sodium Lauryl Sülfat, ve Ammonium Laureth Sülfat’tır ki bazen etiketlerde bunların SLS, ALS gibi kısaltmalarına da rastlayabilirsiniz. Çünkü bazen kozmetik markalar kendilerini bu gibi mini hilelerle şirin göstermeye çalışabilirler.  

Halbuki sülfat dediğimiz bileşen çok büyük bir “öcü” değildir. Yapılan laboratuvar testlerinde kanser gibi önemli hastalıklara yol açtığına dair bir bulguya rastlanmamıştır. Fakat kafa derisindeki ölü deriyi, yağı, kiri sökerken cildin kendine kalkan oluşturmasını sağlayan sağlıklı yağ tabakasına da zarar verir. Saçın en önemli besleyicilerinden de olan yağ dengesi bozulunca saç derisinde ve saçta doğal olarak aşırı kuruluk oluşabilir. Kuru saçta boyaların ve highlight tarzı renklendirmelerin de ömrünü önemli ölçüde kısaltır. Renk gider, geriye mat bir saç kalır. Siz de ara sıra suçu kuaförünüze atarsınız. Ayrıca kafa derisinde kaşıntı, hassasiyet, kızarıklık gibi sorunlara da neden olabilir. Yine kafa derinizde egzama problemi varsa sülfat sorun yaratabilir.  

Bugün, Garage Organics Hair Wash’ı başta saymak isterim, bazı sağlığınızı düşünen markalar sülfatsız şampuanlar tasarladılar. Bu şampuanlarda kullanılan bazı alternatif bitkisel ya da kimyasal özler daha az olsa da saçınızda köpürme sağlıyor. Ama eğer sülfatsız şampuana geçmek istiyorsanız, çok daha az köpükle, biraz da fazla saç diplerine yedirerek şampuan kullanmaya alışmanız gerekiyor. Çünkü size köpürmediği için temizlemedi hissi de verse aslında görevini yerine getirmektedir. Özellikle kuru, boyalı, yoğun düzleştirici işlem görmüş, kıvırcık saçlarda sülfatsız şampuan kullanımını öneriyorum. Eğer saç diplerinizde çok yoğun yağlanma varsa bir kısmını almak için yine de sülfatlı formüller tercih edebilirsiniz.  

Sonuçta kozmetik ve sağlık konularında bazı şeyleri sadece trend olduğu için uygulamadan, kendi ihtiyaçlarınızı doğru gözlemleyip ona göre ürün seçmek en doğrusu olacaktır. Eğer saçınız ile ilgili danışmak istedikleriniz olursa bana ahmet@garagehairrepair.com adresimden ulaşabilirsiniz.  

Sağlıklı saçlarınız ile mutlu günler dilerim. 

Ahmet Çoban 


Yorum bırak

Yorumunuz incelendikten sonra yayınlanacaktır.